Sen mutluluğun resmini yapabilir misin, Abidin?

Bir çoğumuzun bildiği üzere ünlü şairimiz Nazım Hikmet bir şiirinde ressam arkadaşı Abidin Dino'ya, "Sen mutluluğun remini yapabilir misin, Abidin?" diye sormuştur.

Abidin Dino'nun cevabı bir resim olarak değil, sonu şu şekilde biten bir şiir olarak gelmiştir:

İşte o zaman Nazım,
Yapardım mutluluğun resmini,
Buna da ne tual yeterdi,
Ne boya...

Mutluluk üzerine Newyork Times'ın çok satanlar listesinde yer alan "The Social Animal" (Sosyal Hayvan) kitabından kısa bir özet sunuyorun...
Son yıllarda araştırmacılar insanları nelerin mutlu ettiğine dair oldukça çeşitli çalışmalar yapmışlardır. Carol Graham'in "Dünyada Mutluluk" kitabında yazdığı üzere, Nijeryalılar kendilerini - kişi başına milli gelirleri 25'te biri kadar olduğu halde - Japonlar kadar mutlu görmektedirler. Amerika Birleşik Devletleri'nde de son elli yılda yaşam standartları çok önemli derecede arttığı halde, Amerikalıların mutluluk endekslerinde herhangi bir artış izlenmemektedir.

Piyango kazanmak kısa dönemli mutluluk getirirken, uzun vade etkileri görülememektedir. Fakirlikten orta sınıfa yükselmenin verdiği mutluluk, orta sınıftan zengin sınıfa yükselmenin vereceği mutluluktan çok daha fazladır. İnsanlar en çok gelire sahip oldukları orta yaşlarda değil, daha az kazandıkları 20'li ve 60'lı yaşlarda daha mutlu olduklarını ifade etmektedirler.

Para ve mutluluk arasındaki bağlantı karışık görünürken, sosyal bağlar ile mutluluk arasındaki bağlantı gayet nettir. Bir insanın ilişkilerindeki derinlik ne kadar fazlaysa, mutluluğu da o kadar fazladır. Uzun süreli evliliği olan insanlar, evliliği olmayanlara göre çok daha mutludurlar. Bir çalışmaya göre evli olmak, bir insanın psikolojisine senede $100,000 kazanıyormuşçasına katkıda bulunmaktadır. Başka bir çalışmada da ayda bir defa toplanan bir gruba üye olmak, kişiyi yıllık kazancı iki katına çıkmışçasına mutlu etmektedir.

Yılda bir partneri olan insanlar, bir çok partneri olan insanlara göre çok daha mutlu olduklarını ifade etmektedirler. Daha çok arkadaşı olan insanların stres seviyeleri daha düşük ve yaşam süreleri daha uzundur. Daniel Kahnemann, Alan B. Krueger, David Schkade gibi bilim adamlarının araştırmaları, mutlulukla en çok ilişkisi olan aktivitelerin hep sosyal aktiviteler - seks, işten sonra sosyalleşmek, arkadaşlarla yemek gibi - olduğunu göstermektedir.

Roy Baumeister'in özetlediği gibi, "Bir insanın iyi ilişkiler ağının olması ya da yalnız olması, onun mutlu ya da mutsuz olduğunu belirten en önemli göstergedir."

The Social Animal, David Brooks, Random House, 2011

http://www.idefix.com/kitap/sosyal-hayvan-david-brooks/tanim.asp?sid=GV04RI5RMH4HNKMONT6Z

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atomik Alışkanlıklar / Atomic Habits

İRADE: İnsanın En Önemli Özelliğini Tekrar Keşfetmek

Aziz Sancar and Nobel Story / Aziz Sancar ve Nobel'in Öyküsü