Kuantum Teorisi: Sırlar var hep hiç çözülemeyen...

Evren, Bing Bang'den önce (13.7 milyar yıl) bir atomdan daha küçük bir boyuttaydı. Patlama ile beraber hızla büyüdü, günümüzde de galaksiler birbirlerinden uzaklaşmaya devam ediyor.
* Hayatta her şey değişmektedir, hiç bir şey sabit değildir.

Işık bilinenin tersine her zaman dalga olarak hareket etmiyor, duruma göre bazen parçacık gibi davranıyor.
* Hayatta karşımıza çıkacak değişliklere göre, bizim de farklı yaklaşımlar göstermemiz gerekir.

Işık hızı 300,000 km/sdir. Fakat, kendi hızınız ne olursa olsun - kendi hızınıza göre ölçtüğünüz cismin de hızını farklı farklı ölçmeniz gerektiği halde - ışık hızı hep aynı ölçülmektedir. Bir şeyin hızını tam olarak ölçemiyorsanız yerini de tam olarak bilemezsiniz, ileride nerede olacağını da bilemezsiniz, ancak tahmin edersiniz.
* Hayatta hiç bir şey kesin değildir.

Cama giden ışındaki fotonların %95'i içinden geçerken, %5'i geri yansır. Yapıları aynı olduğu halde bazı fotonların neden yansıdığı anlaşılamıyor, bir fotonun ne yapacağı tamamen öngörülemez bir şanstır.
* Şans diye bir şey vardır.

Beraber oluşan iki elektron her zaman birbirlerinin tersi yörüngede dönerler. İki elektrondan biri yerinde kalıp diğerini kilometrelerce uzağa götürdüğünüzde ve dönüş yönünü değiştirdiğinizde bir kaç nanosaniye içerisinde diğeri de bunu algılayıp tersi yönde dönmeye başlamaktadır.
* Düşünceleriniz ve hareketleriniz (pozitif ya da negatif) önemlidir... Siz başkalarını, diğerleri de sizi ve etrafınızdaki olayları etkiler.

Bir atom, çekirdeğinden 100,000 kat daha büyük, yani atomların içinde çok çok büyük boşluklar vardır. Bu boşluk sıkıştırılırsa tüm insanlık bir küp şekere sığabiliyor.
* Son tahlilde hayat boştur : )

"Quantum Theory Cannot Hurt You: A Guide To the Universe" (Marcus Chown)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atomik Alışkanlıklar / Atomic Habits

İRADE: İnsanın En Önemli Özelliğini Tekrar Keşfetmek

Aziz Sancar and Nobel Story / Aziz Sancar ve Nobel'in Öyküsü