5BX (ya da Mevsim Bahar Olunca)

30'ların sonuna geldiğim bu yıl, 3 yıldır eve yakın bir spor salonu üyeliğim olduğu ve az çok düzenli gitmeye çalıştığım halde ilk defa kilo/bel problemi yaşamaya başladım (bowling labutu modeli). Bunda akşamları işten geç çıkıp, evde geç saatlerdeki yemekler özellikle etkili oldu.

Çözüm için akşam yemeklerini bıraktım.. Evden götürdüğüm meyve, probiyotik yoğurt ve maydanoz/roka gibi yeşilliklere geçtim. Hafta sonları ve gün içinde de telefona yüklediğim FitWell uygulaması ile ne kadar hareket ettim, kaç kalori aldım, kaç kalori yaktım kontrol ediyorum. Türkçe çok geniş menüsü sayesinde kolaylıkla her yemeği bulabiliyorsunuz.

Spor salonunu da bırakmaya karar verdim.. 3 yılın sonunda artık sıkıcı gelmeye başlamıştı. Onun yerine başka derslere ve pratiklere geçtim.

Bunlardan biri de 5BX oldu. 5BX'e GQ dergisinin İngiliz basımında (bir arkadaşıma söz ettiğimde bu dergileri kim alır diye merak ediyordum, senin gibiler alıyormuş demek ki dedi), Tony Parsons'ın köşesinde rastladım. Tony Parsons önemli bir gazeteci ve yazar, özellikle polisiye romanları ünlü, GQ'daki yazıları da çok iyi.

5BX, Kanada Hava Kuvvetleri'nin 1950'lerden 2008'lere kadar, özellikle kuzeydeki karlı ve spor salonu imkanının da olmadığı üslerinde kullandığı bir antrenman yöntemi. Tekrar popüler olmaya başlayan vücut ağırlığı ile yapılan antrenmanlara paralel bu teknikte hatırlandı. Kanada dışında, İngiltere ve Amerika'da da popülerliği hem basit olması hem de az vakit harcanması nedeniyle gittikçe artıyor.
 
Özetle, kartlarda yazan tekrar sayısı kadar, hiç ara vermeden 5 hareket yapıyorsunuz. Hareketlerin tipleri ve adetleri kademeli olarak artıyor. Toplam 6 kademe var, her kademe içinde de 12 basamak var. Her basamaktaki 5 hareketi, belirtilen tekrar sayısı kadar, 1 hafta tekrar edip, sonrasında bir sonraki basamağa geçiyorsunuz. İlk başlarda daha az sürse de toplamda bir 5BX antrenmanı maksimum 11 dk sürüyor. Süre 10 dk ile sınırlı olduğu için her gün yapmanız gereken bu çalışma için vaktim yok gibi bir özür kullanamıyorsunuz.

Ben çok yararını gördüm, bahar resmen başlarken yaza hazırlık için denemenizi öneririm. Aşağıda kitabı, tanımı, bir video'yu ve sportmen kişilik Orhan Gencebay'ı paylaşıyorum.

http://en.wikipedia.org/wiki/5BX

5BX Kitabı PDF

https://www.youtube.com/watch?v=Pxw35ppsy5M

https://www.youtube.com/watch?v=zz1uK47er2c



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atomik Alışkanlıklar / Atomic Habits

İRADE: İnsanın En Önemli Özelliğini Tekrar Keşfetmek

Aziz Sancar and Nobel Story / Aziz Sancar ve Nobel'in Öyküsü