Kutadgu Bilig: The Wisdom of Happiness / Mutlu (Kutlu) Olma Bilgisi


Kutadgu Bilig: The Wisdom of Happiness / Mutlu (Kutlu) Olma Bilgisi



In Kutadgu Bilig (The Wisdom of Happiness), which was written during 11th century related to Turkic-Iran-Mongol traditions, Karahan Uyghur Turk, Yusuf Has Hacib wrote his advises to Karahanid Emperor Buğra Kara Han, how to form a strong and happy country and human being.

While I was reading these advises in the latest book (Islam and Gorvernment in Ottoman History) of Professor Halil İnalcık - famous historian professor of professors - I learnt that he passed away.

Professor Inalcık, who had celebrated his 100th birthday with his friends last year, mentioned his personal 3 advises to live a long and fulfilling life:
  • Have an important target,
  • Have healthy rituals, 
  • Listen to classical music.
Rest in peace....

https://en.wikipedia.org/wiki/Halil_%C4%B0nalc%C4%B1k
http://www.inalcik.com/indexTr/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11nci yüzyılda, bundan yaklaşık 1000 yıl önce yazılmış olan ve eski Türk-İran-Moğol gelenek/göreneklerine dayanan Kutadgu Bilig'de Karahanlı Uygur Türkleri'nden Yusuf Has Hacib, Karahan Hükümdarı Buğra Kara Han'a güçlü ve mutlu bir devlet ve insan oluşturmak için nasihatları içerir.


Bu nasihatları ünlü tarihçi hocaların hocası Halil İnalcık'ın son kitabında (Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet) okurken, kendisinin ölüm haberini üzülerek aldım. 

Geçtiğimiz yıl 100'ncü yaş gününü dostlarıyla kutlayan Profesör İnalcık o günkü konuşmasında uzun ve mutlu bir yaşam sürmenin 3 sırrını paylaşmıştı:

  • Kendine bir hedef belirle,
  • Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip ol,
  • Klasik müzik dinle.
Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Halil_%C4%B0nalc%C4%B1k
http://www.inalcik.com/indexTr/



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atomik Alışkanlıklar / Atomic Habits

İRADE: İnsanın En Önemli Özelliğini Tekrar Keşfetmek