Aziz Sancar and Nobel Story / Aziz Sancar ve Nobel'in Öyküsü



"Taking Nobel is good but, the road and discoveries to there were better than that." Aziz Sancar

Aziz Sancar's life, that began in Mardin, rural part of Turkey, and continued in İstanbul Medicine Faculty and later United States, to Nobel Chemistry Prize in 2015, is inspiring.

His life story shows us what hardworking  people can do when they are given good education and necessary chances. Three very important stories that especially interested me in his life were:

- When Aziz Sancar came to the US in 1971 to John Hopkins University, only foreign language he could speak was French, that he had learnt in high school. He solved his language problem in one year, besides his heavy academic studies. To overcome that, he was working 7 days a week, 18 hours a day. On the other hand, related to this very challenging studies, he had no time for socialization. As a result in 1972, he returned to Turkey, to take depression therapy. After, one year when he got better, he returned to the US for a second try.

- This time he came to Texas in order to study on a certain subject. But the university told him that they could not offer a salary for him. He told them this was not important and started his job in the lab. When everybody went home, he was sleeping in the office and showering with a water hose. One day security discovered that he was living in the lab, so university management had to offer a salary for this hardworking academic.

- Five years later, he finished the PhD and dissertation. At that time he thought that he could go any university he wanted. But, no one returned to his applications. One day, when Standford declined him, he bought six beers, went home and drank all of them watching cowboy films. After 18 hours of sleep, he went on his applications. Some time later, Yale offered him a job, but not as a researcher, as a technical operator.

After these difficulties and much more, related to his hard work and discoveries, Aziz Sancar was given Nobel Chemistry Prize. Many of us would quit because of the three situations above, but he kept on walking alone in a foreign country.

https://en.wikipedia.org/wiki/Aziz_Sancar#Early_life

http://www.dr.com.tr/Kitap/Aziz-Sancar-ve-Nobelin-Oykusu/Orhan-Bursali/Bilim/Bilim-Adamlari/urunno=0000000693240


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"Nobel almak güzel ama ondan da güzel şey Nobel'i almaya giden yol ve yapılan keşilerdir."
Aziz Sancar

Aziz Sancar'ın Mardin'de başlayan, oradan İstanbul Tıp Fakültesi'nde devam eden ve sonrasında da Amerika'da devam ederek, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü ile doruk noktasına ulaşan akademik hayatı gerçekten ibretlik.

Hayat hikayesi, düzgün eğitim alma şansı ve fırsat eşitliği bulduğunda çalışkan ve azimli birinin neler başarabileceğini bizlere özetliyor. Bu hikayede en çok aklımda kalan üç dönüm noktası ise şunlar:

- Aziz Sancar, ilk defa 1971 yılında Amerika John Hopkins Üniversitesi'ne geldiğinde yabancı dil olarak sadece lisede öğrendiği Fransızca'yı konuşabilmektedir. Buna rağmen bir yıl içerisinde yoğun akademik çalışmaların yanı sıra İngilizce sorununu da çözer. Fakat, haftada 7 gün, günde 18 saat çalıştığı bu bir yıl boyunca, çalışmaktan sosyalleşemeyerek yalnızlık ve depresyona sürüklenir. Bunun üzerine 1972 yılında kendini toparlamak üzere Ankara'ya döner ve bir süre depresyon tedavisi de görür. Kendine geldikten sonra tekrar Amerika'ya geri döner.

- Bu sefer rotası ilgi duyduğu konudaki araştırmaları yapmak üzere Teksas'dır. Orada ise kendisine, bütçe ve maaş veremeyeceklerini belirtirler. Kendisi bunun önemli olmadığını söyleyerek laboratuarda çalışmalara başlar. Akşamları herkes eve giderken ise o laboratuarda uyur, gerektiğinde hortum ile duş alır. Bir süre bu şekilde yaşadıktan sonra güvenliklere yakalanır, bunun üzerine üniversite bu çalışkan araştırmacıya destek olmak zorunda kalır.

- 5 yıllık yoğun çalışmanın ardından doktorası ve tezini tamamlar. Çalışmaları sırasında adını duyurduğu için istediği üniversitenin kadrosuna gireceğini düşünmektedir. Buna göre başvurularını yapmaya başlar fakat, hiç birinden kabul gelmez. En son Standford'dan da red geldiğinde, unutamayacağı bir hayal kırıklığı yaşar. Altılı bira seti alarak dairesine gider, bunları içerek kovboy filmleri izler ve 18 saat uyanmamak üzere sızar. Fakat tekrar toparlanarak, ısrarlı başvuruları sonucu Yale'den araştırmacı olarak değil "teknisyen" olarak bir kadro koparır.

Bu zorlukların ertesi ise tarihtir.. Aziz Sancar, sıkı çalışmalarının doğal sonucu olan keşiflere bir bir ulaşarak geçtiğimiz yıl Kimya Nobel Ödülü'nü almaya hak kazanır. Bir çok insan yukarıdaki üç olay ya da kitapta geçen daha basit olaylardan herhangi biri nedeniyle hedeflerinden vazgeçebilecekken, kendisi bunların hepsini ülkesinden çok uzakta tek başına azim aşarak hayallerini gerçekleştirerek, tüm insanlara ilham kaynağı olmuştur.

https://en.wikipedia.org/wiki/Aziz_Sancar#Early_life

http://www.dr.com.tr/Kitap/Aziz-Sancar-ve-Nobelin-Oykusu/Orhan-Bursali/Bilim/Bilim-Adamlari/urunno=0000000693240

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Atomik Alışkanlıklar / Atomic Habits

İRADE: İnsanın En Önemli Özelliğini Tekrar Keşfetmek